keskiviikko 29. elokuuta 2012

Kulturresa till Helsingfors

Hoppsan!

Arkistojen kätköistä löytyi matkakertomus keväisestä kulttuuriretkestämme. Aloitetaan bloggaus sillä ja toivotaan että jatkossa päivitettävää löytyy useammin! :)

Perjantai 22.3.2012
Kolmen hengen matkaseurueemme saapui keväiseen Helsinkiin iltapäivällä hieman ennen kahta. Kävimme täyttämässä vatsamme paikallisessa opiskelijaravintolassa Unicaféssa, minkä jälkeen suunnistimme kohti Kulturkontakt Nordia. Siellä René Semberlund Jensen kertoi meille kattavasti heidän toiminnastaan, mm. kirjastosta ja kielikursseista. Nordissa sijaitsee laaja pohjoismainen kaunokirjallisuuden kokoelma, josta voi tehdä myös kaukolainoja pelkän postiennakon hinnalla!  
Saimme paljon hyödyllistä tietoa ja käytännöllisiä vinkkejä, joita voi hyödyntää arkielämän tilanteissa tai opetustyössä. Moninaisten esitteiden lisäksi saimme myös nipun iloisia postikortteja lähes kaikilla eri pohjoismaisilla kielillä! Saimme myös tietää että Nordin kautta on mahdollista lainata pohjoismaalaista asiantuntijaa, esimerkiksi kouluihin. Suosittelemme visiittiä lämpimästi, inspiroiva paikka ja avuliaita ihmisiä! :)
Kakkukahvien jälkeen lähdimme Tiinaliisa Granholm oppaanamme kohti Hanasaarta. Kannattaa laittaa merkille, että myös Helsingissä on Hanasaari-niminen paikka, ja Hernesaarenranta, mutta Hanasaaren kulttuurikeskus Hanaholmen sijaitsee siis juuri Espoon rajan takana, Länsiväylän varrella. Bussilla sinne pääsee näppärästi Kampista kymmenessä minuutissa, ja tulevaisuudessa myös metrolla, tunneleiden räjäytystyöt olivat jo käynnissä.

Hanaholmen valloitti sydämemme jo ensivilkaisulla! Svenska.nu tarjosi meille majoituksen mahtavassa miljöössä; rentouttava hotellihuone merenrantanäkymällä. Tiinaliisa perehdytti meidät paremmin talon monipuoliseen toimintaan ja mielenkiintoiseen historiaan sekä antoi paljon loistavia vinkkejä mm. apurahoista ja täydennyskoulutuksista. Tutustuimme myös Svenska.nu-projektin netistä löytyviin oppimateriaaleihin ja hauskoihin tehtäviin, jotka soveltuvat monentasoisille kielenoppijoille.


Päät pyörällä kaikesta informaatiosta ja matkustuksesta uupuneina rentouduimme hotellin saunaosastolla. Palmut ja uima-allas merinäköalalla siivittivät meidät lähes trooppisiin tunnelmiin.

Lauantai 23.3.
Vatsat täyttyivät herkullisesta aamiaisbuffetista, joka sisälsi kaikenlaisia herkkuja pekonista pannukakkuihin! Lauantaiksi aikaa oli varattu vapaampaan oleskeluun. Päivä kului nopeasti kaupunkia kierrellessä, Helsingistä löytyy vaikka mitä tekemistä ja näkemistä! Illalla koitti kuitenkin yksi reissumme tähtihetkistä: André Wickström & Stan Saanila! Kaikki odottivat esitystä innolla, mutta jotakuta saattoi ehkä vähän jännittää että ymmärtääkö siitä komiikasta mitään kun ei ole tekstitystä. Huoli oli kuitenkin turha: nauratti! Pojat opettivat meille myös olennaisia asioita snapsvisa-kulttuurista ja suomenruotsin murrevivahteista. Naurettavan esityksen jälkeen saimme myös itse olla osa elävää taideteosta, varjoperformanssia.

Sunnuntai 24.3.
Aamu alkaa Ateneumilla! Vuorossa viimeisenä Carl Larssonin kattava näyttely, viimeksi hänen töitään on nähty samassa paikassa lähes sata vuotta sitten. Herkkiä akvarelleja, traagisia ihmiskohtaloita ja lapsenmielisille kolmiulotteinen tilataideteos – niistä on hyvät näyttelyt tehty! Meidän lisäksemme näyttelyssä oli myös paljon muita lapsia nauttimassa satukirjamaisen kauniista kuvista. Larssonin jälkeen harrastimme vähän julkkisbongausta yläkertaan kootussa klassikkonäyttelyssä. Postikorttiputiikissa vierähti tovi, jonka jälkeen täytimme vatsamme ja lähdimmekin jo kotimatkalle.
Kokonaisuudessaan kulttuuriretkemme meni niin kuin Strömsössä: suomenruotsalaisessa hengessä ja hyvällä mielellä. Yhden viikonlopun aikana olemme saaneet motivaatiota, inspiraatiota ja käytännön vinkkejä koko vuoden tarpeiksi!

Matkatoimikunta kiittää!
Anni, Maija ja Anna

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti